Азбуката на Google нарушава регистрирана търговска марка

Азбуката на Google нарушава регистрирана търговска маркаАвтомобилният гигант BMW се опитва да установи дали Google нарушават правата върху тяхна търговска марка, наричайки своята нова холдингова компания Alphabet (азбука), име идентично с това на дъщерно дружество на BMW. Основният бизнес на Google ще включва търсене, реклама, картографски услуги, приложения, YouTube и Android със съответната техническа инфраструктура.

Уебсайтът на Alphabet обаче е abc.xyz, тъй като BMW притежава регистрираната търговска марка и домейна .com за „Alphabet.“ Дори @Alphabet Twitter вече е заето. Chris Andrikanich е собственик на iPhone 6 и няма никаква връзка с Google, но акаунтът му вече се радва на завиден интерес.

Дъщерната компания на BMW предлага мобилни решения за бизнеса, включително лизинг и услуги за превоз на товари и оперира под името Alphabet. По отношение на нарушаването на търговска марка, не е проблем две компании да имат едно също име, стига това да не води до объркване на потребителите. Това би могло да се случи, ако двата бранда предлагат подобни стоки и услуги. В този случай съществува поне едно безспорно сходство между двете организации – BMW е производител на автомобили, а Alphabet притежава Google, които имат линия безпилотни автомобили.

Според информация по казуса, публикувана от чуждестранни медии, дори и да реши да предприеме съдебни действия, BMW най-вероятно няма да има достатъчно правни основания. Когато от Google обявиха, че се преструктурират, компанията заяви, че няма да има продукти или услуги, които да са под името на Alphabet Inc.

От Google са избрали име, което е широко използвано измежду американските компании. Според Ведомството за патенти и търговски марки на САЩ, съществуват 103 действащи търговски марки, които използват думата “alphabet” или нейн вариант. Например, Alphabet, Inc. Е компания от Охайо, основана през 1965г., която произвежда електрически компоненти за автомобилната индустрия.

Надежда Драгомирова