Изобретение проследява движението на окото

Изобретение проследява движението на окотоОчите често сa наричани портали към душата. Те са вдъхновили науката за създаване на устройства, които следят и интерпретират техните движения. Със свое изобретение, значителен напредък в разбирането за тайните на визуалното наблюдение прави екип, воден от шведския инженер и физик John Elvesjö, който е един от финалистите за Европейска награда за изобретател, в категория малки и средни предприятия.

По време на своите проучвания, започнали около 2000г., Elvesjö дори не се замислял относно потенциала от проследяване движението на очите, докато не забелязал, че един от използваните от него сензори следвал движението на очите му. Elvesjö бил поразен веднага от търговския и хуманитарния потенциал на сензор за следене на погледа и се заел с изобретяването на нова технология.

Оттогава технологията за следене на погледа, разработена от Elvesjö и неговия екип в Tobii, компанията, за да разпространява своята иновация, революционализира пазара, променя живота на хора в различно състояние и спомага проследяването на погледа да навлезе в ежедневни дейности като шофиране, работа с компютър и др.

Обществена полза

Технологията на Elvesjö се използва за осъвършенстване на средства за комуникация, като тези използвани от Стивън Хокинг например, които да могат да реагират на движения на ретината. Тя позволява на хората със заболявания като церебрална парализа или тежка парализа да общуват чрез програми, които „създават“ човешка реч. Иновацията служи на хора с различни здравни състояния или травми на гръбначния стълб, както и на тези, които се възстановяват от инвалидизиращи инсулти. Стотици хиляди, ако не и милиони, хора биха могли да се възползват от изобретената от John Elvesjö технология.

Икономическa ползa

За да се възползва максимално от своето изобретение, Elvesjö създава компанията Tobii през 2001 г., по време на разговор в мазето на майка си с Henrik Eskilsson и Mårten Skogö. И тримата учредители остават с компанията като Технически директор, Изпълнителен директор и съответно Научен директор.

Със седалище в Стокхолм, в момента компанията има 570 служители и присъствие по света с офиси в Германия, Норвегия, Китай, Япония и Съединените американски щати.

Източник: ЕПВ