Конфискувани стоки за близо 1 милиард евро

На 14.07.2011г., от OHIM съобщиха, че засиленият контрол по външните граници на ЕС през миналата година, е довел до изземването на над 103m продукти, за които се предполага, че нарушават права на интелектуалната собственост. Очаква се иззетите стоки да възлизат на над 1 милиард евро. Годишният доклад на Европейската комисия относно митническото правоприлагане на правата […]

конфискувани стокиНа 14.07.2011г., от OHIM съобщиха, че засиленият контрол по външните граници на ЕС през миналата година, е довел до конфискувани стоки под формата на над 103m продукти, за които се предполага, че нарушават права на интелектуалната собственост.

Очаква се иззетите стоки да възлизат на над 1 милиард евро.

Годишният доклад на Европейската комисия относно митническото правоприлагане на правата върху интелектуалната собственост гласи, че задържаните нелегални пратки през 2010г почти са се удвоили до 80 000, в сравнение с предишната година, като голямо е увеличението при пощенските пратки на лекарствени и козметични продукти.

Основните категории конфискувани стоки са цигари (34%), офис консумативи (9%), други тютюневи изделия (8%), етикети и емблеми (8%), облекла (7%) и играчки (7%).

Около 14.5% от всички конфискувани стоки са домакински продукти като шампоани, сапуни, лекарства или домакински уреди (сешоари, самобръсначки, компютърни части), които потенциално биха могли да имат неблагоприятни последици за здравето и безопасността на потребителите.

Източник: http://oami.europa.eu