ЕПВ и Великобритания – реформа на патентната система в Европа

ЕПВ и Великобритания - реформа на патентната система в ЕвропаМинистърът по интелектуална собственост на Великобритания, Баронеса Луси Невил-Ролф и Президентът на Европейското патентно ведомство Беноа Батистели се срещнаха на 18 март 2015 в централата на ЕПВ в Мюнхен, за да обсъдят последните събития в патентната система в Европа и в световен мащаб.

„Щастлив съм да приветствам министъра и използвам възможността да направим преглед на редица въпроси от взаимен интерес“ каза г-н Батистели. „Очевидно сме на едно и също мнение относно нашите основни приоритети: подобряване качеството и ефективността на патентната система като двигател на иновациите, икономическия растеж и заетостта.“

Г-н Батистели и баронеса Невил-Ролф споделиха мнението си относно развитието в областта на интелектуалната собственост, включително първите положителни резултати от последните реформи, осъществени в ЕПВ, обещаващи перспектива по отношение на международната хармонизация и напредък в подготовката за създаването на новата единна патентна система.

Срещата бе и добра възможност за министъра да се запознае с последните постижения на ЕПВ по подобряването на процеса по експертиза на патентите и разпространение на патентна информация, включително New EPOQUE, Patent Translate и Cooperative Patent Classification.

Част от дневния ред на срещата относно реформа на патентната система в Европа бяха и общи действия на Евтопейското патентно ведомство и Ведомството за интелектуална сонственост на Великобритания (IPO). През март 2014г ЕПВ и IPO подписаха споразумение за сътрудничество, което обхваща улесняване на достъпа до патентна информация за британските предприятия и учени, както и IT услугите и инструментите за онлайн обучение. Миналата година, компании от Великобритания са подали в ЕПВ заявления за регистрация на повече от 6 800 патента. Това представлява покачване от 4.8% спрямо 2013г., най-висок ръст за Великобритания от 2011г насам, значително над средното покачване за страните членки на ЕПВ от 1.2%. Великобритания е един от основателите на Европейската патентна организация, която от създаването си през 1977г е нараснала от 7 страни до 38 страни членки днес.

Източник: ЕПВ

Разгледайте също: